RESEPI: LADA SOLOD KELANTAN

Assalamualaikum semua :)
Hari nie awal pagi dah ke pasar sbb nk cari cili fresh nk masak lada solod.. Alhamdulillah ada juga orang sudi menempah...tapi yg kurang bestnya kalu la lada solod yg sebenar ada jual di kuching lagi la seronok...sebab rasanya lagi sedap daripada cili merah biasa nie...tapi apa boleh buat dh tak de kan...jadi pakai je la cili merah biasa pun ok la...janji jd lada solod hehehehe.. Kat bawah nie kalu ada sapa2 nak resipi ada saya kongsikan di bawah nie.. Cuba la memang best.. SOLOD LADA NIE MEMANG FAV SAYA DARI DULU LAGI...

Ini la LADA SOLOD yang baru di sumbat

 Ini yang telah siap di masak

HOMEMADE LADA SOLOD KELATE
Buat sahabat di luar sana, cuba la nanti resipi nie, insyaallah jadi :)

RESIPI LADA SOLOD KELANTAN
Bahan-bahan:
20 biji Cili merah 
1biji kelapa parut putih
5 ekor Ikan sardin 
3biji bawang merah
Sedikit halia
Air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Santan cair dalam 1 senduk kecil untuk di masak bersama cili solod tadi

Cara cara:
-Ikan di ambil isi sahaja ketepikan..
-Tumbuk bawang merah, halia, isi ikan hingga lumat @ hancur..lepas tu gaul bersama kelapa putih td...dan tumbuk sekali lg hingga hancur sedikit...sesudah itu masuk kan air asam jawa gula garam gaul sebati menggunakan tangan...
-cili di belah dan di buang biji cuci dan tos kan airnya..ambil sedikit bhn kelapa yg sudah di tumbuk tadi dan sumbatkan ke dalam cili merah tadi...
-sesudah siap mssakkan cili tadi dengan sedikit santan cair dan secubit garam dlm 7 minit shj...dan angkat
Lada solod ini Boleh di makan bersama nasi putih & nasi kerabu...

Selamat mencuba! :)

No comments:

Post a Comment